Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is
Er zijn eigenlijk net zoveel variaties in schapenkaas als er in koekaas en geitenkaas zijn.
Je hebt de buitenlandse schapenkazen die heel specifiek kunnen zijn zoals een blauwschimmelkaas maar er zijn ook schapenkazen die gewoon jong, jong belegen, belegen enz. zijn of met een smaakje.
Wij zijn bijvoorbeeld de eerste zaak in Eindhoven en omstreken die schapenkaas van Texel verkopen.
We hebben die kaas in de varianten jong-belegen, belegen en met lamsoor.
Lamsoor is een plant die met name op de drooggevallen delen van de waddenzee groeit en het werd vroeger als groenten gegeten door de armen. Lamsoor is inmiddels een beschermde plant en de planten die in de schapenkaas worden verwerkt zijn door een kwekerij geleverd.
Verder hebben we ook schapensmeerkaas in ons assortiment en de blauwschimmels en andere
buitenlandse delicatessenkazen die met schapenkaas zijn gemaakt.
Teveel om op te noemen dus, kom eens langs in onze zaak, dan kun je proeven.
m.vr.grt.
Anja's Kaeshuijs
Eindhoven
Anja Hooymans
Antwoord van Ouwendorperhoeve
Wij hebben een authentiek Nederlands schapenras, namelijk het Friese Melkschaap, uit een stamboek dat meer dan honderd jaar bestaat. Van onze schapen maken wij meestal harde boeren (dus volvette rauwmelkse) schapenkaas en soms een zachte variant. Wij melken onze schapen ruim zes maanden: vanaf maart tot de herfst. De schapen lopen het hele jaar buiten en worden alleen in de melkstal en als er sneeuw ligt bijgevoerd. De drachtige en te melken schapen krijgen geen kuilvoer. Het rantsoen bepaald bij ons voor een groot deel de smaak van de kaas daarna komt de vakmanschap van de kaasmaakster kijken..