Waar komt de 'echte' gatenkaas eigenlijk vandaan?
En hoe ontstaan die gaten eigenlijk?
Alvast bedankt voor uw antwoord
Vr.gr.
Hester
3 Antwoorden
Antwoord van Sleazy Cheezy
Gatenkaas is de algemene benaming voor kaas met grote luchtbellen, zoals Emmentaler, Gruyère of Leerdammerkaas.
- Er is ook een film genaamd Gatenkaas.
- Ook als iets niet goed is afgedicht, bijvoorbeeld een beveiliging, spreekt men wel van een gatenkaas.
- Naar aanleiding van bovenstaande beeldspraak noemde Johan Cruijff ooit de verdediging in een voetbalwedstrijd 'net een geitenkaas'.
- Een Nederlandse gatenkaasproducent adverteert zijn product met de reclamekreet "De lekkerste kaas tussen de gaten"
Antwoord van Sleazy Cheezy
Hoe ontstaan de gaten in de gatenkaas:
De karakteristieke gaten worden gevormd door carbon dioxide bellen (CO2, oftewel het bekende broeikasgas) gedurende het fermentatie proces (= gistingsproces). Variaties in temperatuur, zuurtegraad en fermentatietijd maakt dat de gaten onderling verschillen.
Antwoord van De Gelder
Hallo Hester,
De gaten in gatenkazen worden zo groot doordat er een ander bacterië aan de kaas wordt toegevoegd.
Aan elke kaas wordt een bepaald zuursel, bacteriën, toegevoegd. Dit zuursel zorgt ervoor dat de kaas verzuurd en daardoor langer houdbaar is. Door te variëren in zuursels kunnen veel verschillende kazen gemaakt worden. Bij gatenkazen wordt een zuursel toegevoegd met o.a. propionachtige bacterië welke zorgen voor een specifieke smaak èn de grote gaten.
Hopelijk is je vraag zo beantwoord!
Groeten,
Kaasboerderij De Gelder
producent van de boerengatenkaas De Tynjetaler